telefon lotus hr

Importanța implicării copilului în activităţi casnice

De multe ori copiii doresc să fie implicaţi şi să participe în mod activ la activităţile casnice. Această dorință trebuie apreciată de către părinți iar copilul motivat. În felul acesta, el se simte important şi are nevoie să i se acorde încredere, să fie valorizat, să primească rolul de ajutor de nădejde.
Este important să implicaţi copilul în diverse activităţi uşoare, în felul acesta îi transmiteţi faptul că există locul lui special în familie pentru că se ocupă de nişte lucruri rezervate doar lui.
Înainte de toate, explicati copilului despre importanța acestor lucruri, precizați faptul că fiecare membru al familiei îşi poate aduce aportul în casa dar şi pentru a-l învaţa cum să facă treburile gospodăreşti.
Activităţile trebuie alese în funcţie de vârstă, astfel încât un copil de 2 ani poate să îşi strângă jucăriile sau să își strângă farfuria, un copil de 4 ani poate să hrănească animalul de companie, copiii de 5 ani vă pot ajuta să preparaţi o prăjitură, astfel pot adăuga ultimele ingrediente sau să împletească un mic aluat.
Încercaţi să daţi o altă notă sarcinilor din casă, spuneţi-i copilului că este ajutorul de bază al familiei şi creaţi un şorţ special cu acest rol.
Pentru ca lucrurile să devină şi mai distractive pentru copil, îi puteţi cumpăra ustensile de curăţat pe măsură lui şi să ascultați muzică în timp ce lucraţi împreună. Deşi nu o să îi iasă perfect, fiţi generoşi în laude şi apreciaţi eforturile depuse.

0749.496.730