Facebook Lotus HR Instagram Lotus HR Google MyBusiness Lotus HR
telefon lotus hr

Importanța implicării copilului în activităţi casnice

Sunt momente pe care le petrecem împreună cu micuții noștri în multe locuri, însă o bună parte din acest timp este cel petrecut acasă. Aici, pe lângă timpul petrecut cu jocuri, descoperit și învățat lucruri noi, trebuie să alocăm o parte din timp și pentru diverse activități casnice, cât timp cei mici se joacă singuri, dorm sau petrec timp cu bona.

De ce să nu transformăm aceste activități în timp petrecut cu copiii? De multe ori, aceștia își arată dorința de a participa la diverse activități casnice, chiar în mod activ. Această dorință trebuie apreciată de către părinți, iar copilul motivat. În acest fel, el se simte important și are nevoie să îi fie acordată încredere, să primească rolul de ajutor de nădejde.

Este important să implicaţi copilul în diverse activităţi uşoare, în felul acesta îi transmiteţi faptul că există locul lui special în familie pentru că se ocupă de nişte lucruri rezervate doar lui, adaptate vârstei.

Puteti începe, înainte de toate, prin a îi explica copilului despre importanța acestor lucruri, precizați că fiecare membru al familiei își poate aduce aportul în casă, dar și pentru a înțelege mai bine importanța responsabilității într-o casă.

Propuneti sarcini adecvate vârstei. Este important să selectăm sarcinile potrivite pentru vârsta lor, pentru a nu se simți copleșiți sau să nu poată duce la bun sfârșit sarcina.

De exemplu, un copil de 3-5 ani ar putea sa își strângă singur jucăriile sau să sorteze hainele de spălat pe culori.

Cei de 5-7 ani poate adaugă în lista lor aranjatul patului, ordonarea hainelor în camera lor, hrănirea animalelor de companie, contribuții ușoare la gătit.

Între 7 si 12 ani, dacă sarcinile de bază sunt îndeplinite cu succes, poate ajuta și la udatul florilor.

Bineînțeles, copilul trebuie supravegheat de părinți sau bonă.

Părinții pot încerca o abordare nouă în ceea ce privește rezolvarea sarcinilor din casă. Este recomandat să încurajați copilul confirmându-i faptul că este un ajutor de bază al familiei. De asemenea, puteți crea un sorț special cu acest rol, având imprimat numele copilului.

Pentru ca lucrurile să devină și mai distractive pentru copil, îi puteți cumpăra ustensile pe măsura lui. Puteți adăuga și muzică pe fundal pentru a anima și mai mult timpul petrecut împreună.

Concentrați-vă asupra obiectivului, nu asupra rezultatului. Cu siguranță vor fi lucruri pe care le realizează cu succes din prima, însă vor fi lucruri unde va fi nevoie de mai mult timp si repetiție până va avea un rezultat dorit.

Este important să rezistați impulsului de a prelua sarcina sau de a critica, obiectivul nu este acela de a realiza sarcinile ca un adult, ci acela de a ajuta copilul să înțeleagă importanța sarcinilor. Apreciati eforturile depuse atunci când actiunile acestuia sunt realizate cu succes.

0749.496.730