telefon lotus hr

Jocul – o modalitate de învăţare

Jocurile sunt cunoscute ca instrumente importante pentru dezvoltarea personalităţii copilului. Ele nu sunt doar o formă de recreere ci şi o o formă naturală de predare a cunoştinţelor către copii. În acelaşi timp un joc nu vine de la sine, ci este propus de un adult în vederea pregătirii copilului pentru diverse contexte de viaţă, sociale şi emoţionale.
Pentru a fi cât mai eficiente, activităţile ludice trebuie să fie motivante şi să exprime ceva de interes pentru copil. Un aspect care poate avea efect asupra motivării copilului este dificultatea jocului, acesta trebuie sa fie provocator dar în acelaşi timp să ofere copilului încrederea că îl va termina cu succes.
Există mai multe tipuri de jocuri şi este important să încercaţi să le alternați. Iată câteva exemple:
– animarea păpuşilor prin crearea jocurilor de rol şi punerea în scenă a diverselor întâmplări, dezvoltă imaginaţia şi gândirea analitică a copilului;
-jocuri precum domino sau piticot îi vor dezvolta capacități precum răbdarea şi colaborarea în echipă;
-resemnificarea obiectelor. Pentru a vă juca cu copilul, nu trebuie să cumpăraţi orice jucărie, puteți improviza bucătărie ca să fiţi bucătari, microfon pentru a forma o trupă, să adunaţi capacele de la borcane vechi şi linguriţele de când era bebeluş şi faceţi-vă propriul restaurant de cinci stele chiar în sufragerie. Luaţi telecomenzile, urcaţi-vă pe canapea şi gata scena, imaginaţi-vă că aveţi un public care aplaudă minute în şir;
-lucrul manual: creaţi dintr-un carton colorat căsuțe, mașini sau un suport pentru creioanele colorate. Orice obiect din casă poate să devină material de lucru (sulul de la prosopele de bucătărie, şerveţele de la masa de sărbători, cutii, sticlele de plastic). În spaţiul virtual se găsesc o mulţime de site-uri care vă vor oferi idei despre cum să dezvoltaţi abilităţile motrice (dexteritatea, manipularea obiectelor, coordonarea ochi-mână ) sau abilităţile de rezolvare a problemelor prin logică, potrivire, gândire critică şi întelegera cauzei şi a efectului.
Abilităţile pentru joc încep să se dezvolte activ în copilăria timpurie iar elementele sale de bază, formate în această perioadă, vor avea impact asupra succesului dezvoltării abilităţilor de joc în viitor.

0749.496.730