De cele mai multe ori asociem jocurile cu o activitate de distracție, indiferent de vârstă. Însă, acestea sunt cunoscute ca și instrumente importante pentru dezvoltarea personalității copilului, fiind chiar o formă naturală de predare a cunoștințelor către copii, aceștia preferând de cele mai multe să învețe prin joc.
Jocurile sunt în fapt o succesiune de acțiuni ce au ca scop cunoașterea unor informații importante, precum culorile, plantele, animalele, dar și dezvoltarea unor abilități motrice, sociale și nu numai. Acestea promit să ofere direct sau indirect acces la o serie de elemente noi extrem de utile.
Un joc este propus de către un adult copilului în vederea pregătirii acestuia pentru diverse contexte de viață, sociale și emoționale.
Pentru a fi cât mai eficiente, activitățile ludice trebuie să fie motivante și să exprime ceva de interes pentru copil. Un aspect care poate avea efect asupra motivării copilului este dat de dificultatea jocului. Este necesar ca acesta să fie provocator, dar să ofere copilului încrederea că îl va termina cu succes.
Există mai multe tipuri de jocuri și este important să încercați să le alternati. Iată câteva exemple:
– animarea păpușilor prin crearea jocurilor de rol și punerea în scenă a diverselor întâmplări dezvoltă imaginația și gândirea analitică a copilului;
– jocuri precum domino îi vor dezvolta capacități precum răbdarea și colaborarea în echipă;
– resemnificarea obiectelor. Pentru a vă juca împreună cu cel mic, nu trebuie sa cumpărați neapărat o jucărie, aceasta putând fi improvizată din diverse obiecte din casă. Nu aveti nevoie de un microfon, luați telecomenzile, urcați-vă pe canapea și gata scena, imaginați-vă că aveți un public care aplaudă ore în șir.
– lucrul manual: creați dintr-un carton colorat căsuțe, mașini sau un suport pentru creioane colorate. Orice obiect din casă poate deveni un material de lucru (servețele de masă, cutii, sticle de plastic). În spațiul virtual se gasesc o mulțime de site-uri care vă vor oferi idei despre cum să dezvoltați abilitățile motrice (dexteritatea, manipularea obiectelor, coordonarea ochi-mână) sau abilitățile de rezolvare a problemelor prin logică, potrivire, gândire critică, înțelegerea cauzei și a efectului.
Avantaje ale jocului
Părinții pot descoperi un talent ascuns al copilului în timpul jocului sau o activitate care ii place in mod deosebit. Este important ca părinții să sprijine copilul în astfel de activități și să îi ofere cât mai multe șanse de a le dezvolta.
Copiii își vor dezvolta foarte mult imaginația, creativitatea, răbdarea, prin experimentarea diverselor situații din timpul jocului. Crează, măsoară, decid, clădesc iar rezultatul este ceea ce ei au gandit.
Pune o bună bază a dezvoltării încrederii în sine atunci când copiii reușesc să termine un puzzle sau prin imaginația lor realizează de la zero un joc Lego.
Consolidează relația cu părinții, iar aceștia își cunosc mai bine copiii. În timpul jocului, copiii se eliberează și devin mai încrezători în forțele proprii, după ce părinții le-au acordat suficientă încredere și putere mai mare în joc. Totodată, va crește și încrederea în părinți, dar și legătura cu aceștia.
Abilitățile pentru joc încep să se dezvolte activ în copilăria timpurie, iar elementele sale de bază, formate în această perioadă, vor avea impact asupra succesului dezvoltării personalității, creativității, imaginației și a încrederii.